Skip to main content

Parodontoloog

Een parodontoloog is gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis én het herstellen van het gebit na genezing. Parodontitis is een bacteriële infectieziekte, die ontstaat door ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis), die het kaakbot kan aantasten. De bacterie komt uit tandplak. Aantasting van het kaakbot kan ertoe leiden dat tanden en kiezen uitvallen. Een parodontoloog geeft advies en ondersteuning in de behandeling  aan de tandarts en/of mondhygiënist bij patiënten met tandvleesproblemen.

Wat doet een parodontoloog?

De parodontoloog beoordeelt met speciale sondes op nauwkeurige wijze de conditie van het tandvlees en maakt indien nodig aanvullende röntgenfoto’s om de aantasting van het kaakbot te beoordelen. Op basis van deze gegevens kan de parodontoloog bepalen wat er precies aan de hand is (de diagnose) en bepalen wat de vooruitzichten (de prognose) en mogelijkheden voor behandeling zijn, zodat hij hierover advies kan geven en een behandeling kan voorstellen.

Hoe kom ik in contact met de parodontoloog?

De parodontoloog werkt op verwijzing. Dit betekent, dat u een verwijsbrief nodig heeft van ons  om door een parodontoloog behandeld te worden.

 

Hoe gaat het verder na de verwijzing?

De parodontoloog zal altijd eerst een consult doen. Bij dit consult wordt kennis gemaakt en de ‘problematiek’ in kaart gebracht aan de hand van klinisch en röntgenologisch onderzoek.

Met u wordt de situatie besproken en de behandelopties besproken.

 

Parodontologie

Behandeling van gingivitis

De behandeling van gingivitis bestaat uit een grondige reiniging van de gebitselementen boven het tandvlees en het verbeteren van de mondhygiëne. Dat kan bijna altijd zonder verdoving. Het tandvlees zal snel na de behandeling zijn gezonde, roze kleur terugkrijgen en niet meer bloeden bij het poetsen.

    Behandeling van parodontitis

    Bij parodontitis worden de tanden zowel boven als onder het tandvlees grondig gereinigd. Daarbij wordt het tandvlees lokaal verdoofd zodat de behandeling volledig pijnloos kan verlopen. Die gebeurt meestal in twee zittijden waarbij eerst de linkerzijde en dan de rechterzijde van de mond wordt behandeld.

    Wanneer parodontitis verder gevorderd is, kan het noodzakelijk zijn het tandvlees tussen de tanden open te maken om alle ontsteking op een goede manier te verwijderen. Daarbij worden enkele hechtingen geplaatst die na een week verwijderd worden.

     

    Na behandeling

    Na de behandeling zal de ontsteking uit het tandvlees verdwijnen. Dat kan tot gevolg hebben dat een deel van de tandhals bloot komt te liggen, wat gepaard kan gaan met een grotere gevoeligheid voor warm en koud. De tand past zich echter aan en de gevoeligheid verdwijnt dan ook meestal na enkele weken.

     

    Resultaat

    Een succesvolle parodontale behandeling is altijd het resultaat van een goede samenwerking tussen de behandelende tandarts-parodontoloog en de patiënt. De zittijden bij de tandarts zijn volstrekt nutteloos wanneer de tanden nadien niet goed onderhouden worden. De tandarts maakt de mond infectievrij, maar het is aan de patiënt om de mond infectievrij te houden.