Skip to main content

Speciaal voor de jeugd is binnen Tandartspraktijk Cornelissen het project; “Gewoon-Gaaf” .

Het project is ontwikkeld door het ivoren kruis en in het leven geroepen om de mondgezondheid van de jeugd te waarborgen. Deze is namelijk in de loop der jaren behoorlijk achteruit gegaan. Met dit project maken we optimaal gebruik van de preventie maatregelen om de jeugd een zo gezond mogelijk gebit mee te kunnen geven.

gaaf site

Wat is Gewoon Gaaf?

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De tandarts of mondhygiënist geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of preventie medewerker een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. 

Rol van de preventie medewerker

Gewoon gaaf is een preventie-aanpak waarbij er gekeken wordt naar wat voor elk individueel kind belangrijk is. Ieder kind is anders en er wordt spelenderwijs gewerkt om samen de mond gezond te houden en gaatjes te voorkomen. De preventie medewerker geeft elk kind op maat insructies/advies om de  mond gezond te houden!

Hoe ziet een gewoon GAAF afspraak eruit?

Goed poetsen moet je leren!
De preventie-assistente is dus je eigen persoonlijke poetscoach!!

  • ze legt uit wat tandplaque is en wat dat met je tanden en kiezen doet
  • ze legt uit wat tandsteen is
  • ze gaat samen het poetsen oefenen
  • ze overlegt met je welke voeding wel/niet goed is voor je tanden en kiezen
  • ze geeft je een “verdiend” POETSDIPLOMA
  • ze laat je eventueel filmpjes zien
  • ze polijst je tanden en kiezen
  • en…… er is een mooi beloningssysteem