Skip to main content

De kaakchirurg behandelt voornamelijk ziekten en afwijkingen van mond en gezicht. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie is een tandheelkundig specialisme, waarbij de kaakchirurg (ook wel ‘MKA-chirurg’ genoemd) zich niet alleen op harde weefsels zoals gebit, kaak, een aangezichtsskelet richt. De kaakchirurg opereert ook weke delen zoals huid, slijmvliezen en speekselklieren.

Wat doet een kaakchirurg?

Uw tandarts verwijst u voor het verwijderen van een tand of kies. Dit kan een chirurgische verwijdering zijn (het verwijderen van een tand of kies waarbij de kaakchirurg het tandvlees eerst in moet snijden en opzij moet schuiven om er bij te komen) of soms ook een niet chirurgische extractie.

Meestal verwijst uw eigen tandarts omdat hij/zij het risico op complicaties bij zelf behandelen te groot acht. Het kan ook zijn dat het voor u als patiënt comfortabeler is wanneer een niet chirurgische verwijdering in één behandeling met een chirurgische verwijdering gecombineerd wordt, hierdoor hoeft u maar één keer de behandeling te ondergaan.

Hoe kom ik in contact met de kaakchirurg?

De kaakchirurg werkt op verwijzing. Dit betekent, dat u een verwijsbrief nodig heeft van ons  om door een kaakchirurg behandeld te worden.

Wat wordt vergoed bij de kaakchirurg?

Consult/behandeling bij de kaakchirurg wordt in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit de basisverzekering en valt onder het eigen risico. Voor vergoeding is wel een verwijzing nodig van tandarts, orthodontist, huisarts of andere medisch specialist.

 

Hoe gaat het verder na de verwijzing?

De kaakchirurg zal altijd eerst een consult doen. Bij dit consult wordt kennis gemaakt en de ‘problematiek’ in kaart gebracht aan de hand van klinisch en röntgenologisch onderzoek.

Met u wordt de situatie besproken en de verschillende behandelopties worden naast elkaar gelegd om samen met u tot een behandelkeuze te komen.

Hiertoe zal voldoende tijd ingepland worden, houd u er dus rekening mee dat dit een lange afspraak kan zijn. Tijdens het consult wordt een schatting gegeven van de te verwachten behandeltijd. Er zijn echter situaties waarin meer dan één behandelafspraak nodig is.

 

Kerntaken van een kaakchirurg?

Verstandskiezen verwijderen

Als de kans op infectie groot is, of als de kies bijvoorbeeld erg diep ligt, verwijst de tandarts je door naar een kaakchirurg.

Het trekken van een verstandskies is, afhankelijk van de positie en vorm, makkelijk tot iets zwaarder. De kaakchirurg geeft je voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, trekt de kaakchirurg de verstandskies er met een tang uit. Dit doet hij door een draaiende of wrikkende beweging te maken.

Meestal wordt de kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de verstandskies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald.

Wortelpunt operaties

Soms heeft een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste resultaat. Dan is een apexresectie een mogelijkheid. Dit heet ook wel een wortelpuntbehandeling. Bij deze behandeling kort de kaakchirurg de wortelpunt in. Ook haalt de kaakchirurg ontstoken weefsel weg. De kaakchirurg maakt de wortelpunt schoon en plaatst vulmateriaal. Het is belangrijk dat u minimaal 1 keer een wortelkanaalbehandeling heeft gehad voordat u een apexresectie krijgt.

Correcties van de stand van de kaken

Dit wordt uitgevoerd door de MKA-chirurg, bijna altijd samen met een beugelbehandeling door de  orthodontist. De orthodontist plaatst met een beugel de tanden en kiezen in de goede stand in de kaak en de MKA-chirurg brengt met een operatie de kaken in de juiste positie in het gezicht. Hiermee wordt vaak ook het uiterlijk aanzien beïnvloed.

Klachten en afwijkingen van de speekselklieren

De diagnostiek van speeksel problemen, bijvoorbeeld bij klachten van een droge mond of zwellingen. De chirurgie bestaat uit het verwijderen van speekselstenen (soms met een kijkoperatie) en verwijderen van goedaardige en kwaadaardige gezwellen.

Kaakbotopbouw

Patiënten die tobben met hun kunstgebit kunnen worden gezien door de MKA-chirurg. De MKA-chirurg kan ervoor zorgen, dat met gebruik van kaakbotopbouw en/of implantaten er weer houvast ontstaat voor het kunstgebit. 

Kaakgewrichtsklachten

De MKA-chirurg is geschoold op gebied van de diagnostiek en behandeling en werkt meestal multidisciplinair met gespecialiseerde tandartsen en orofaciale fysiotherapeuten .